Projekt przestronnego apartamentu w stylu shabby na Mokotowie w Warszawie. Głównym celem tego projektu było zachowanie jak największej ilości oryginalnych, przedwojennych elementów wyposażenia wnętrza. Nowe, klasycyzujące wyposażenie doskonale współgra z zachowaną sztukaterią na suficie. Uzupełnienia, takie jak drzwi czy listwy przypodłogowe wpisują się w przedwojenny klimat budynku, nie rezygnując z własnego charakteru. Eklektyczna całość jest przytulna i sprzyja spędzaniu czasu w domu.

W części mieszkania zachowany jest układ amfiladowy. Z salonu jest wejście do sypialni z łazienką i po przeciwnej stronie do pokoju gościnnego. Duże okno z  balkonem sprawia, że w okresie wiosenno – letnim loggia stanowi część salonu i pozwala zachwycać się urokiem Mokotowa. Ceglana ściana nadaje niezwykłego klimatu mieszkaniu i nawiązuje do materiału, z którego zbudowana jest kamienica. Do pozostałych pomieszczeń wchodzi się z przedpokoju, co pozwala też na zachowanie intymności i daje wszystkim domownikom dużo swobody w korzystaniu z mieszkania.

W sypialni znajduje się proste łóżko z szeroką ramą, a obok niego klimatyczne, przecierane szafki w nieco rustykalnym stylu – każda inna. Stare meble i skrzynia są tym, co decyduje o charterze tego pomieszczenia.  W sypialni nie ma zbyt wielu przedmiotów, ich różnorodność jest tym, co ją ożywia.

Znajdująca się w bezpośrednim sąsiedztwie łazienka jest rozwiązaniem niezwykle komfortowym. Sypialnia z łazienką stanowią absolutnie prywatną strefę, dostępną jedynie dla gospodarzy.

Ciekawym miejscem w tym mieszkaniu jest kuchnia. Powstała ona w wyniku niewielkich przeróbek, które sprawiły, że wchodzi się przez dwoje drzwi, a właściwie przez dwie oryginalne przedwojenne futryny. Właścicielom bardzo zależało na tym, by to co nadaje się do użytkowania z oryginalnego wyposażenie mieszkania zostało zachowane. Takie założenie doprowadziło do niezwykle ciekawych i niepowtarzalnych rozwiązań. Kuchnia jest funkcjonalna. Po dwóch stronach znajdują się szafki, które mieszczą cały sprzęt kuchenny i naczynia. Na środku znajduje się  wyspa, która jednocześnie pełni funkcję barku, przy którym można wygodnie napić się kawy czy herbaty. Dzięki temu, że kuchnia ta ma niesymetryczny kształt i składa się ze skosów, ścianek  i zakamarków udało się w niej jeszcze urządzić schowane za zabytkowymi drzwiami pomieszczenie gospodarcze i spiżarnię. Ma to istoty wpływ, na jej estetykę i komfort użytkowania pomieszczenia.  Dzięki takiemu rozwiązaniu mamy zawsze pod ręką zapasy żywności i jednocześnie to, co zaburza urok tej klimatycznej kuchni zostaje ukryte w dodatkowym pomieszczeniu.

Apartament urzeka swoją oryginalnością. Prezentuje eklektyzm w dobrym wydaniu. Jednoczenie jest komfortowy co najważniejsze kryje w sobie historie miejsca.

Zdjęcia: Rafał Nebelski  www.rafalnebelski.com i Tom Chadziński

Zobacz projekt: